Hunde opsporer skimmelsvampe!

Hunde opsporer skjult skimmelsvamp

Kilder: Bolius m.fl.’

Skimmelhunden er en professionel jæger af den svamp, som ødelægger huse og beboeres helbred.

‘Skimmelhunden’ er ansat hos indeklimafirma

Har du hørt om ‘skimmelhunden’? Nej, vel? I Danmark findes der nemlig kun ganske få hunde, som er trænet til at opspore skimmelsvamp i tilfælde, hvor mennesker hverken kan se eller lugte angrebene i boligen. Det fortæller Jyllands­Posten, som har fundet frem til skimmelsporhunden Gipsy, en professionel, firbenet ansat hos virksomheden KEH Indeklima.

Firmaet har specialiseret sig i at rådgive boligejere omkring indeklima, og her er skimmelsvamp en meget vigtig faktor.

Hunde kan lugte en dråbe blod i en swimmingpool

I Danmark er vi faktisk bagud på dette område, skriver Jyllands-Posten. Vores naboer i Sverige har brugt hunde til at opsnuse skjult skimmelsvamp i dekader.

Hunden har jo som bekendt en næse, der kan så meget mere end den menneskelige. Hvert næsebor har forskellige evner, og hunden kan adskille tusinde – og atter tusinde – dufte fra hinanden.

Når vi mennesker for eksempel dufter, at der brygges kaffe i et rum, kan hunden lugte myriader af andre ting inde bag ved. Populært sagt kan en hund dufte en dråbe blod i en swimmingpool.

Hunde kan trænes til at lugte sig frem til det lige præcis dét duftspor, træneren har brug for at lokalisere.

Kan spore sygdomme, før de opstår

Vi kender det fra politiets og kriminologiens verden, hvor hunde sættes ind i eftersøgningen af døde mennesker og andre spor, vi mennesker ikke har en chance for at finde med vores begrænsede sanser.

De firbenede har også vist sig at være i stand til at lugte sygdomme, før de udbryder. Forskning har vist, at nogle hunde kan spore kræft i tidlige stadier hos mennesker, ligesom de kan advare patienter med sukkersyge og epilepsi om anfald, der er på vej.

Gipsy dufter sig frem til usynlig skimmelsvamp

En skimmelhund har fået særlig træning i at markere, når dens næse finder skimmelsvampens sporer i luften. I mange tilfælde er dette helbredsskadelige indeklimaproblem nemlig usynligt for mennesker.

Skimmeljægeren Gipsy har sin egen hjemmeside, skimmelhund.dk, og her kan man læse mere om, hvad den fantastiske hund kan.

7 januar 2016

Mette Nexmand