Allergihunde – Fup eller fakta!

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Myter om pelsdyr og allergi

Fup eller fakta? Her er nogle af de typiske spørgsmål, vi får i Rådgivningen, og som vi har fået tre eksperter til at forholde sig til.

Eksperterne er overlæge, dr.med. Peter Plaschke, professor, dr.med.sci. Ronald Dahl og overlæge, PhD. Kirsten Skamstrup Hansen.

Findes der allergi-sikre pelsdyr?

  • Nej, der findes desværre ikke allergi-sikre pelsdyr. Alle dyr med pels kan give allergi. Der har været talt og skrevet meget om for eksempel den såkaldt hårløse hund, men den er der også mange allergikere, som ikke kan tåle, for de hårløse hunde producerer både hudskæl, spyt, blod, urin og afføring, som kan give allergi. Hvis du er allergisk over for hund, er du normalt allergisk over for alle hunderacer. Det samme gælder for andre pelsdyr.

Man kan sagtens anskaffe sig en hund, selv om én i husstanden har katteallergi

  • Hvis du har allergi over for én slags pelsdyr, har du større risiko for at udvikle allergi over for andre dyr med pels.

Findes den allergivenlige hund?

  • Overordnet er svaret nej. Har personen allergi overfor hund, dvs. symptomer ved kontakt og positiv priktest og/eller specifik IgE (allergi-antistoffer påvist ved blodprøve), bør personen ikke anskaffe en hund. Alle nulevende hunderacer har de samme allergener (allergifremkaldende proteiner). Der kan være forskelle på, hvor meget hunde fælder og skæller og dermed, hvor meget allergifremkaldende materiale, der ender i møbler og på gulve. Men for en allergipatient betyder selv små mængder i omgivelserne, at immunsystemet alarmeres.
  • Der findes hunde, der kaldes og markedsføres som allergivenlige (hypo-allergene) hunde, men i verdens største og mest anerkendte database over publicerede lægevidenskabelige artikler er der ikke undersøgelser, der støtter påstanden om eksistensen af særligt allergivenlige hunde. I en amerikansk undersøgelse fra 2011 finder man ingen forskel i forekomsten af hundeallergenet i hjem med såkaldte allergivenlige hunde sammenlignet med hjem med “almindelige” hunde.’

Er der forskel på hunde?

  • Hanhunde er gennemsnitligt værre end hunhunde og graden af fedtethed i huden påvirker også mængden af allergener. Hårenes længde spiller derimod ingen rolle. Selv hunde af samme race kan afgive forskellige mængder af allergener. I en fransk undersøgelse fandt man mindre forekomst af allergener i huden hos Labrador sammenlignet med andre hunderacer såsom pudler og Yorkshire terriere. Det var dog hudprøver taget ved barbering og der var ikke målt allergenspredning i boligerne. Mængden af allergener i et hjem med hund påvirkes også af hundens adfærd og hjemmets indretning. En urolig hund på tæppegulve og i polstrede møbler giver flere allergener i hjemmemiljøet end en rolig hund i et hjem, der er let at gøre rent.

Kan jeg mon tåle hund, selv om jeg ikke tåler kat?

  • Har du via en priktest eller blodprøve testet positiv for kat, men ikke for hund, er der jo en chance for, at du kan tåle hund, men du risikerer også at udvikle allergi over for hund med tiden. Jo ældre du er, des mindre er din risiko dog. Er du testet positiv hundeallergi og har du haft symptomer ved kontakt med hunde, er der betydelig risiko for udvikling af større allergiproblemer.  Børn kan ikke selv vurdere en fremtidig risiko, så hvis der er børn med astma, som viser tegn på kæledyrsallergi, bør I ikke anskaffe pelsdyr. En del patienter vil gerne testes for pelsdyrsallergi før de evt. skaffer sig et dyr. En blank test er dog ingen garanti for, at allergien ikke udvikles senere.

Hvis bare man gør grundig rent, kan man sagtens være et sted, hvor der har været pelsdyr

  • Grundig rengøring er desværre ikke nok til at fjerne de allergener fra pelsdyr, som du reagerer på. Hver gang du gør rent, fjerner du godt nok flere og flere af de stoffer, der giver allergi, men nogle mennesker er så følsomme, at de kan få symptomer i flere år, efter at dyret er væk. Derfor kan det også for nogle være et problem at flytte ind i en bolig, hvor der tidligere har boet pelsdyr.

Jeg kan sagtens anskaffe mig et pelsdyr, selv om jeg har pollenallergi

  •  Når man har udviklet allergi overfor en eller flere ting, har man vist, at man har “talentet” for at udvikle allergi, og dermed har man en større risiko for at udvikle nye allergier. Du har dog allerstørst risiko for at udvikle allergi over for det, man er i dagligt kontakt med. Fx et pelset kæledyr.

At vokse op med pelsdyr kan forebygge, at man udvikler allergi

  • Både og. Hidtil har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at allergidisponerede børn skulle undgå daglig kontakt med pelsdyr det første leveår for at forebygge allergi. Men nyere forskning har ikke kunnet underbygge disse anbefalinger, og derfor kan man nok forvente at anbefalingerne ændres. Men det er altså stadig ikke bevist, at man kan forebygge allergi ved at vokse op med dyr – det er fortsat kun en teori.

Hvad sker der, hvis jeg på trods af pelsdyrallergi anskaffer mig et pelsdyr?

  • Hvis du har udviklet én allergi, har du allerede vist, at du har tilbøjelighed til at få allergi, og derfor har du også større risiko for at udvikle en anden allergi. Det er vigtigt, at du gør dig klart, at hvis du vælger at få et pelsdyr på trods af allergi, så risikerer du at udvikle kronisk nedsat lungefunktion pga. den konstante høje allergipåvirkning fra pelsdyret.

Kan jeg vaccinere mig ud af min pelsdyrallergi?

  • Allergivaccination hjælper godt mod katte allergi og formodentligt også mod hundeallergi. Men hvad angår hund, er der ikke samme videnskabelige bevis for effekt. Behandlingen vurderes dog ikke så effektiv, at man kan anskaffe sig et pelsdyr, og man vil normalt ikke allergivaccinere, hvis der samtidigt er det aktuelle kæledyr i hjemmet. Med denne behandling bliver det dog ofte lettere fx at besøge venner med dyr.

Kan man forudsige mit barns risiko for at få pelsdyrallergi?

  • Der er meget vi endnu ikke ved om arveligheden af forskellige former for allergi, sværhedsgrad af symptomer etc. Alle undersøgelser omhandler grupper af patienter, dvs. den enkeltes allergihistorie kan ikke bruges til at forudsige andres risiko. Der vil være personer uden særlig risiko, der udvikler allergi, og omvendt vil der også være enkelte personer med mange risikofaktorer, som viser sig at kunne tåle et pelsdyr alligevel.

Selv om jeg har fundet ud af, at jeg har pelsdyrallergi, kan jeg sagtens beholde mit pelsdyr, hvis jeg bare tager min allergimedicin

  • Din allergimedicin er kun symptomdæmpende. Når du bliver ved at “møde” det du ikke kan tåle fx din hund, løber du en risiko for at dine allergisymptomer bliver værre. På længere sigt kan det betyde, at du bliver nødt til at tage mere eller flere slags. Du risikerer også, at dine symptomer udvikler sig til astmasymptomer som kræver astmamedicin.

En kælegris er allergisikker

  • Endnu er der ikke så mange, der har udviklet allergi over for kælegrise, men det kan skyldes, at der ikke er så mange, der holder dem som kæledyr. Erfaringsgrundlaget for at udtale sig er derfor lidt spinkelt, men i princippet kan man blive allergisk over for alt.