Om racen

Kilde: Specialklubben for små selskabshunde

dec 2014_1

Racen:
Coton de Tulear også kaldet Bomuldshunden er en livlig, meget klog og lærenem lille hund, som knytter sig tæt til sin familie.
Som race er den imødekommende og glad for alle i husstanden inkl. andre husdyr. Også fremmede bliver budt hjertelig velkommen af den lille hvide hund.

Oprindelse:
Coton de Tulear er siden 1971 en officielt anerkendt race i FCI og dermed Dansk Kennel Klub.
Racens hjemland er Frankrig og oprindelseslandet er Madagaskar
De første 2 cotoner kom til Danmark i 1990.
Pr. 1. januar 2013 var der i alt registreret 8387 cotoner i Danmark, og tallet er fortsat stigende.

Racen stammer oprindelig fra øen Madagaskar og er opkaldt efter havnebyen Tulear. – Coton de Tulear betyder ”bomuld fra Tulear”.

Man mener at racen er opstået ved en blanding af europæiske Bichons som tilbage i middelalderen er kommet til øen med europæerne og sejlskibene, og som siden har blandet sig med lokale hunde.

Men også racer som Bedlington Terrieren (deraf den buede ryglinje) og Briarden er at finde i racens aner.

Hundene har igennem århundreder levet vildt på øen, og det har været med til at give en sund, livlig, muskuløs og klog lille hund, der har skullet klare sig i de barske tropiske omgivelser Madagaskar byder på.

Cotonen er en lille hund, som størrelsesmæssigt varierer fra 22 – 28 cm i højden og 3,5 – 6 kg (en del hanhunde når også de 7 kg) i vægt, og så er den utrolig hurtig, adræt og fuld udvokset for det meste meget udholdende.

Den elsker at arbejde og lære lydighed, men også agility og rally (lydighed på en bane) vil være sjove aktiviteter for en coton. Og så kan en Coton de Tulear ikke få nok af at bruge hovedet, den lærer utrolig let masser af små cirkus-kunster.

Selvom den gerne nyder en hyggestund i sofaen og i sengen (hvis den må), skal man regne med den fuldt udvokset har brug for ca. 1 – 1½ times aktivitet om dagen.

Allergi:
Racen går for at være allergivenlig. Hvorfor det forholder sig sådan, ved videnskaben (endnu) ikke, men da den ikke har underuld, danner den heller ikke de skæl, som kan fremkalde allergi hos mennesker. Så faktum er, at rigtig mange hundeallergikere tåler livet sammen med en Coton de Tulear. Man kan være pelsdyr allergiker på flere måder: 1. overfor pels og skæl 2. overfor krops-sekret som spyt/urin tåreflåd m.m. Hvis man er allergisk overfor nr. 1, så kan man sikkert tåle en coton, men hvis man er allergisk overfor nr. 2, så tåler man sikkert bedst en tæve fremfor en hanhund – læs mere HER

Hvis man vil afprøve om man tåler hunderacen, er det en rigtig god ide at besøge et hjem, hvor der kun er en enkelt hund.

På den måde får man et realistisk billede af allergipåvirkningerne, og det er en rigtig god ide at prøve at besøge et coton-hjem flere gange for at teste reaktionerne, når man aer, lader hunden slikke sig på hænderne, man gnider sig i øjnene osv.

Hvis man vælger at besøge en opdrætter med flere hunde og hvalpe for at teste reaktionerne, vil allergi-påvirkningerne være massive, og nogen kan måske få et ”falsk” billede af om de tåler racen eller ej.