Skal din hund neutraliseres?

Når du anskaffer en hvalp, har du måske allerede gjort op med dig selv, at den skal neutraliseres på et tidspunkt, men har du også spurgt sig selv – hvorfor?

  • Er det for at undgå ikke planlagte hvalpe på din tæve?
  • Er det fordi du tror en tæve i løbetid drypper blod all-over?
  • Er det for at forhindre hanhundens ”markeringer”?
  • Er det fordi du har hørt, at du får en roligere hund?
  • Eller er det blot, fordi du har fået et godt tilbud fra dyrlægen?

Uanset grund – eller mangel på samme, så skylder du dig selv og hunden at tage nogle overvejelser med, inden du beslutter dig.

  • Skyldes din hunds uønskede adfærd andet end dens kønsdrift?
  • Lider din tæve meget under f.eks.  ”falsk drægtighed”?
  • Hyler hanhunden konstant ved løbske tæver i området?

“if it ain’t broke don’t fix it” –

eller med andre ord – vent og se, om du får et problem, før du griber til neutralisering.

For hanhundens vedkommende er det ofte dens temperament, der er årsag til, at ejeren ønsker den kastreret, hvorved kønsdriften stort set forsvinder. Hanhunden bliver roligere men vil i nogle tilfælde stadig afmærke territorium (strinte). Hos hanhundene kan det derfor være en fordel at prøve med en ”kemisk kastration” (medicinsk) før den endelig beslutning tages. Hvis en kemisk kastration ikke har den ønskede virkning, så er der ingen grund til operativt indgreb. I stedet skal man nok kontakte en adfærdskonsulent og få hjælp derfra.

Hvis neutralisering er et must, så skal det rette tidspunkt vælges. Hunden bør dog som minimum være udvokset. Hvis kastration udføres før hundens pubertet, får hanhunden ikke normal muskelmasse og tydelige kønspræg i forhold til en ikke kastreret hanhund.

En tævehund kan ved neutralisering komme til at lide af ufrivillig vandladning.

Såvel hanhunde som tæver kan efter neutralisering ændre pelskvalitet.

Samtidig kan en for tidlig neutralisering påvirke vækstzonerne i hundens knogler:

Hvordan kan du læse i denne artikel:

Hvalpens vækst

Det første, man må forstå, når man taler om fysisk træning af hvalpe er ”vækstzoner”. Vækstzoner (epifyser) er de bløde områder i enderne af især de lange rørknogler hos hvalpe og unge hunde. De indeholder celler, som deler sig med høj hastighed, hvilket tillader knoglerne at vokse indtil slutningen af puberteten.

Vækstzonerne bliver gradvist smallere, når hormonale forandringer i forbindelse med puberteten signalerer, at de til sidst skal lukke sig helt. Hos hvalpene er denne proces som regel færdig, når hvalpen er 18 måneder gammel.

Indtil vækstzonerne lukker sig, er de bløde og udsættes nemt for skader. Efter puberteten kalker vækstzonerne til, og celledelingen ophører. Vækstzonerne bliver en stabil, inaktiv del af knoglen kaldet epifyselinjen.

Et studie publiceret i the UN National Library of Medicine fandt, at hunde, som var blevet neutraliseret mens de endnu ikke var fyldt 1 år, var signifikant højere, end de hunde, som var blevet neutraliseret efter det første leveår.

Ydermere viste det sig, at knogler hos hvalpe, som var blevet neutraliseret før pubertetens begyndelse, fortsatte med at vokse. Hunde neutraliseret i en ung alder havde ofte lange lemmer, en lettere knoglestruktur, smallere bryst og smallere hoveder. Dette resulterede i ændrede kropsproportioner af nogle knogler i forhold til andre knogler. Men der er ikke kun tale om kosmetik.

Disse misforhold resulterede ofte i forøget pres på ligamenter (sene og ledbånd), hvilket senere nemt kan medføre skader. Et andet studie publiceret i the UN National Library of Medicine fandt, at hunde, som var blevet neutraliseret, før de var 5 ½ måneder gamle, havde meget større risiko for at udvikle HD, end de hunde, som var blevet neutraliseret, efter de var blevet 5 ½ måneder gamle.

Det har også vist sig, at hunde, som blev neutraliseret, før de var 24 uger gamle, havde forøget risiko for at udvikle infektioner, end hunde, som var neutraliseret efter den 24. leveuge. Med hensyn til tæver har der været en forøget forekomst af urinær inkontinens, hvis de blev steriliseret for tidligt.

Tidlig fjernelse af kønsdriften kan også medføre uønsket adfærd. Et studie publiceret i the National Library of Medicine viste, at hunde, som blev neutraliseret, før de var 5 ½ måneder gamle, havde en forøget forekomst af støjfølsomhed og uønsket seksuel adfærd.

Endvidere fandt en undersøgelse lavet af the American Kennel Club Canine Health Foundation, at når tæver blev steriliseret i en ung alder, var de mere tilbøjelige til at udvikle frygtsom adfærd, mens hannerne var mere tilbøjelige til at vise aggression.

I tillæg til at have bløde vækstzoner i rørknoglernes ender, er hvalpes knogler generelt blødere. Hunde, som mennesker, opnår ikke maksimal knogletæthed før efter puberteten.

Ovenstående er et uddrag af en blog-artikel af Nach, artiklen kan læses i sin helhed via dette link: https://bit.ly/2Bb5hxG