Fiskeolie eller vegetabilsk olie?

Hvorfor fiskeolie fremfor vegetabilsk olie?

Det er vigtigt at olie som kosttilskud har den rette balance mellem omega 3 (EPA og DHA) og omega 6 (ALA og GLA) fedtsyrer. Det er sjældent et problem at få tilstrækkeligt omega 6 fedtsyrer via foderet. Udfordringen ligger i at få tilstrækkeligt Omega 3 for at opnå den balance, hvor begge fedtsyrer virker sammen til gavn for den generelle sundhed.

Som en tommelfingerregel siges det, at balancen mellem Omega 3 og 6 bør være højst 1:4. –  men gerne lavere f.eks. 1: 2,5.

Ofte reklamerer vegetabilske olier med et højt indhold af de vigtige omega 3 fedtsyrer, som altså udelukkende findes naturligt i fisk ligesom omega 6 findes naturligt i vegetabilsk olie.

Vegetabilske olier og fiskeolie indeholder altså begge Omega-3 – men i forskellige stadier. I fiskeolie skal hundens krop ikke bruge energi og komplicerede processer på at omdanne til de gavnlige Omega-3-fedt-syrer EPA og DHA, da det findes naturligt.

Det skal kroppen derimod, hvis du anvender en vegetabilsk olie, da EPA og DHA ikke er naturligt tilstede i disse olier. Omdannelsen til EPA og DHA er dog en energikrævende proces, og kan ikke finde sted uden tilstedeværelsen af enzymet delta -6 desaturase, som kun findes i meget begrænset mængde i vegetabilsk olie.

Hvis dette enzym ikke er tilstede, kan omdannelsesprocessen ganske enkelt ikke forekomme.

Det betyder altså, at hvis du giver din hund vegetabilske olier i håb om at opnå den samme gavnlige effekt som i fiskeolie, kan du nemt blive snydt. Oftest vil nemlig kun 7–11 procent af den vegetabilske olie blive omdannet til de gavnlige fedtsyrer EPA og DHA.

Vi ejere og opdrættere af Coton de Tulear vil gerne give vore hunde et tilskud af de vigtige omega 3 og 6 fedtsyrer, men ofte vælger vi et produkt, som er vegetabilsk baseret frem for animalsk baseret, og får måske derfor ikke det fulde udbytte at omega 3 fedtsyrerne.

Vores valg hænger ofte sammen med, at selv lakseolie af fin kvalitet kan være årsag til rødbrun misfarvning af den hvide pels. Det er mig derfor magtpåliggende at fremhæve produktet ”Iceland Pet Salmon Oil”, som uden risiko for misfarvning kan anvendes til hvide hunde, da det har gennemgået en rensningsproces, der bl.a. har fjernet de farvestoffer, som vildlaks optager fra krebsdyr.

Her er producentens beskrivelse/garanti:

citat

Lakseolie til hunde 

Højkvalitets Lakseolie til hunde, fra Islandsk dybhavsfisk er den bedste Omega 3 & 6 fedtsyre på markedet, der
kan gives til din hund. Grunden til det, er den rensningsproces som olien gennemgår, som gør lakseolien helt klar og gennemsigtig. Olien er ideel til hvide pelshunde.

Laksen i Iceland Pet Lakseolie, kommer fra den nordlige del af Atlanterhavet, der anses for at være en af de reneste havområder i verden.


Den kolde temperatur i den nordlige del af Atlanterhavet, gør at dybhavsfiskene har et højt naturligt indhold af EPA og DHA som er essentielt for lakseoliens sundhedsmæssige egenskaber.

Olierne er blevet raffineret op til den reneste kvalitet af lakseolie. Det er en proces der fjerner alle tungmetaller, farvestoffer og giftstoffer som laks kan indeholde.

Iceland Pet Lakseolie kan med fordel bruges til hvide pelshunde, da den ikke indeholder nogen farvepigmenter som kan farve hundens pels. Lakseolien er af så ren kvalitet at den opfylder kravene til human brug.

En dagligt tildeling af lakse olie
mindsker risikoen for:
 

  • Slidgigt hos ældre hunde og hunde der disponeret for slidgigt.
  • Hjertekar komplikationer og hjælper på en god blodcirkulation.
  • Pels problemer og samtidig styrker huden, da Omega-3 fedtsyre bliver optaget i cellemembranen hvilket modvirker betændelse i huden, og derved giver en blød hud og smuk pels.
  • Lakseolie til hunde virker også inflammation dæmpende på led og fungere som smørelse på overbelastede led.

Lakseolie har en høj fedt energi procent da det er en fed fisk, og bør kun gives til den aktive og “normal” vægtige hund. Er din hund overvægtig, eller har tendens til at tage på anbefaler vi torskeolie.

Citat slut

Der er således ingen grund til at undgå lakseolie, når blot det er renset for farve. Jeg kender ikke andre lakseolier, der er renset på tilsvarende måde, og jeg vil ikke anbefale netop dette produkt, hvis jeg ikke selv havde set det afprøvet med godt resultat.

På billederne herunder vises effekten på min kennels ”førstefødte” Miora på snart 5 år, som ved anvendelse af lakseolie af fin kvalitet over et par år alligevel udviklede misfarvninger. Miora elsker sin ”madolie”, så derfor forærede jeg hende som fødselsdagsgave i 2019 en dåse ”Iceland Pet Salmon Oil”, for at se, om den virkede efter hensigten. Hun elsker den olie, og ejeren er superglad for den effekt, den har haft på hendes pels. Der har ikke været andre ændringer i hverken foderpiller eller godbidder, så derfor må jeg alt andet lige formode, at den store forandring ligger i olien.