Hundemassage – lynkursus!

Lynkursus i hundemassage: 

https://i2.wp.com/cotondetulear-uldtotten.dk/wp-content/uploads/2018/12/massage-150x150.jpg?resize=150%2C150&ssl=1

Hundeejere er et folkefærd for sig. Vi er lidt tossede – indrømmet. Har man hund, så har man et pelsklædt medlem af familien, og på lige fod med de øvrige familiemedlemmer skal også den pelsklædte have det godt og forkæles – ingen vil påstå andet!

Så hvorfor ikke tilbyde massage til den 4-benede?

Her fokuseres på velvære-massage. Har hunden et større fysisk problem, skal man selvfølgelig ikke uden behørig massageuddannelse forsøge sig med behandlende massage – det overlader vi til fagfolk, og dem findes der heldigvis mange af http://www.hundemassor.dk/side/hundemassage.

Almindelig ”hyggemassage” starter med, at gøre hunden tryg – ikke noget med at klappe hunden på siderne, det er en rigtig dårlig ide, som er ubehagelig for hunden, og som gør den utryg og i værste fald kan medføre at binyrerne begynder at producere adrenalin, som atter starter kampreklekser – så lad være med det!

Tal i stedet blidt til hunden samtidig med at du forsigtigt stryger “klø-punktet” på brystet

Massage afhjælper og forebygger:

  • Spændinger i muskler
  • Stress
  • Ledsmerter/gigt
  • Nervøsitet

HUSK at: “En Coton De Tulear, skal være velfriseret og uden filt, før du starter massage” (så vil den også være det bagefter – massage i en filtret pels er smertefuldt!)

Stå foran hunden mens du stadig taler blidt til den.  Du lader nu fingrene glide undersøgende ned langs – ikke på! – rygsøjlen. Mærk med hænderne, om der er ujævnheder – knuder – som skal undersøges. Hvis der er det, så stopper du og kontakter dyrlægen, før du går videre.

Når du har konstateret, at alt virker normalt, skal du mærke efter, om der er nogle kolde områder på hundens ryg. Finder du et sted, der føles koldere end resten, så er det en god ide, under massagen at være ekstra opmærksom på dette sted,  for jævn varme over ryggen, betyder jævn blodcirkulation, og det er et godt udgangspunkt.

Ryggen

Man starter med at give effleurage, som er langsomme strygninger fra hovedet og nedad ca. 8-10 gange.

For hvert strøg øges trykket en lille smule. På den måde varmes musklerne op. Det virker samtidig yderst afslappende på hunden, som måske begynder at gispe lidt, og mange slipper også en ”lille vind” af bare velvære. 

https://i1.wp.com/cotondetulear-uldtotten.dk/wp-content/uploads/2018/12/massage-2-150x150.jpg?resize=150%2C150&ssl=1

Efter strygningerne går du videre med petrissage, som er en æltning af rygmuskler og –hud. Her skal du stå bag hunden eller ved siden af. Man ælter nedefra og op til nakken – og tilbage igen. Her er det vigtigt, at du bruger håndfladerne og ikke fingrene til at samle huden og musklerne i en ”pølse”, som du løfter og lader glide videre bagud.

Øv dig på et 2-benet familiemedlem, de skal nok fortælle dig, hvornår du mestrer teknikken. Hvis du Googler ”hundemassage” og beder om at se billeder, vil du også hurtigt få en ide om, hvad det drejer sig om.

Denne form for dybdemassage er med til at udskille affaldsstoffer og give bedre cirkulation i bindevævet, hvilket også er godt for pelsens struktur.

Selvom hunden ikke har prøvet massage før, vil du opdage, at den hurtigt får et sagligt og blødt udtryk i øjnene af ren nydelse.

Nakken

Når du er færdig med ryggen, kommer turen til nakken, hvor mange hunde er ømme og har skader i form af infiltrationer, fordi de går med halsbånd. Sådanne skader kan gøre ondt på hunden, uden vi er klar over det (mange er heldigvis begyndt at bruge sele i stedet for halsbånd til de daglige lufteture). Hvis hunden på noget tidspunkt begynder at trække sig væk, så skal du lade den være. For det er hundens måde at sige fra på – den kan jo ikke sige ”av for søren”.

Nu går du over til små cirkelbevægelser med 2-3 fingerspidser (fingerfladerne – ikke neglene)– uden at trykke for hårdt. Derefter gør du cirklerne lidt mindre og lidt fastere – det kaldes, at give friktion.

hundemassage 3

Nu er hunden som udsplattet smør på gulvtæppet, og så er det bagpartiets tur.

Bagpartiet

I bagparten kan der sidde spændinger og angst fra hvalpetiden. Du masserer med fingrene som før – helt ned til knæene. Hvis du støder på en ”knude”, lægger du et let tryk på stedet, indtil det bliver varmt. Hvis hunden løfter benet, er trykket for hårdt.

Siderne

Så er det sidernes tur. Her skal du bruge stive fingre, som du lader vibrere ned langs ribbenene – pas på ikke at trykke for hårdt midtpå, hvor ribbenene er delte.

Gentag bare hele seancen en gang til, og derefter er en luftetur et must – husk høm høm-posen! – den vil du helt sikkert få brug for!

Hunden bliver også tørstig, så den skal have adgang til rigeligt vand.

Der er nu sat gang i udskillelse af affaldsstoffer, og hunden kan blive helt feberagtig.

Udrensningen kan tage op til 48 timer.

Hvis du vil vide mere, så findes der kurser i hundemassage – søg på nettet efter et kursus i nærheden af dig.