Tidlig neurologisk stimulation

Mange hvalpekøbere spørger: Gø’er Coton’er meget? – Vi har nemlig hørt, at små hunde gø’er meget!  

Ja, måske gø’er en Coton mere end gennemsnittet, men her skal man være klar over, at Coton de Tulear er en såkaldt alarmhund, og så er det for øvrigt ikke nogen lille hund – det er en stor hund med korte ben. Det ligger i generne hos enhver hunderace, at floklederen (læs: ejeren) skal være årvågen og passe på sin flok.

Ofte gø’er en Coton ukontrollabelt, fordi ejeren uforvarende har tildelt den et ansvar i flokken som den slet ikke er uddannet til, og som den derfor ikke kan overskue.

Det er opdrætteren, der skal opbygge det fundament hos hvalpene, som sikrer, at de forbliver sunde og raske og i stand til at håndtere de stress-faktorer, som de alt andet lige vil blive udsat for, når de skal finde deres plads i en ny flok hos hvalpekøberne.

Her hos Kennel Coton Malgaches er vi meget opmærksomme på videnskabelig forskning på hvalpeområdet, og derfor anvender vi ”Tidlig neurologisk stimulation” udviklet af det amerikanske militær i 1970’erne og her beskrevet af Dr. Carmen Battaglio.

Neurologisk påvirkning via stimulation skal ske i en periode på 2 uger mellem hvalpens 3-16 levedage. Stimulationen medvirker til et sundt stærkt hjerte med en optimal hjerterytme og styrker hvalpens adrenalin produktion, hvilket nedsætter stresstærskelen. Det er 5 små øvelser – hver af 5 sek. varighed. De kan ses i denne video.

Det fundament, der gives hos opdrætter – skal der bygges videre på hos de nye hvalpeejere, og i den omstillingsproces går det ofte galt, når hvalpen i teenage-alderen bliver i tvivl om sin opgave og begynder at tage mere ansvar i sin nye ”flok” end den er tiltænkt. Her skal man huske, at hundens DNA kun afviger fra ulvens med 0,02%, så alle urinstinkter er stadig i behold, selvom de færreste familiehunde ligner ulve. Det er derfor af største vigtighed, at den nye hvalpeejer fra start stadfæster sin position som hvalpens flokleder, hvis opgave er at sørge for alles velbefindende.

Når den nye hvalpeejer har synliggjort for hunden, hvem der er flokleder, bliver hunden i stand til at leve en rolig og ustresset tilværelse, hvor den ikke vil føle trang til at alarmere med irriterende gøen i tide og utide.  

Der findes nogle ret basale teknikker for at undgå, at hvalpen utilsigtet indtager en plads i familien, som den ikke magter, og de er ret godt beskrevet i bogen:

Hundesprog – Hund & Hvalp i harmoni af Karina Rasmussen.

Det er teknikker, som er så basale og enkle, at de ikke kræver det store arbejde, men blot en ændring af hundeejerens vaner. Du skal være opmærksom på, at bogen ikke er en bog om hundeopdragelse. Det er en bog om anvendelige teknikker, når hunden er blevet et “problembarn”. Den giver dog et fint indblik i, hvordan man undgår, at det kommer så langt.