Hvilken hund skal du vælge?

Kilde: Ide.nyt.dk

11 november 2015

Maria Ejstrup Frederiksen

Hvilken hund matcher din personlighed?

Du tror måske, at en Golden Retriever er lige sagen for dig og familien, men det kan meget vel være, at en bomuldshund er den ideelle match. Vi gør dig klogere på hvilken hund, der matcher din personlighed bedst.

Vil du have en “god” hund?

Svaret er indlysende, men en “god” hund er også en glad hund. Derfor er det vigtigt at finde en hundepersonlighed, som stemmer overens med dét, du kan tilbyde. Det lyder måske nemt, men der er i realiteten en jungle af forskellige hunderacer, der alle har vidt forskellige behov og personligheder. Bare rolig. Vi skal nok ruste dig på til at finde lige netop den hunderace, som vil blive din tro følgesvend. Vi er nemlig trådt dybere ind i junglen med hunderacer, og vi vil derfor i denne artikel, komme nærmere hvilken hund, der matcher netop din personlighed.

Dansk Kennel Klub er meget opmærksomme på at informere de heldige kommende hundeejere omkring de forskellige racers temperament, egenskaber og oprindelige formål. Før du tager testen, der giver et praj om, hvilken hunderace du bør vælge, skal du give dig selv tid til at overveje følgende…

Første skridt: Overvej følgende…

  1. Skal hunden være en han eller tæve? Der er fordele og ulemper ved både en hanhund og en tæve. På Dansk Kennel Klubs hjemmeside kan du læse mere herom.
  2. Hvor meget motion er jeg i stand til at give hunden? Alle hunde skal have motion, men der er faktisk stor forskel på, hvor meget den enkelte race skal have.
  3. Hvilken størrelse er jeg bedst i stand til at håndtere? Bor du i lejlighed eller hus? Ønsker du, at kunne tage hunden med dig rundt?
  4. Hvor ofte skal hunden være alene? Du får ikke en glad hund, hvis den er for meget alene hjemme. Undersøg derfor hvor meget kontakt hunderacen har brug for.
  5. Er du allergisk? Er du allergisk, er der heldigvis flere allergivenlige hunderacer.
  6. Hvor meget arbejde vil du lægge i pelspleje og soignering? Nogle hunde skal børstes dagligt, hvor andres pels er næsten selvrensende.
  7. Er det første gang, du skal have hund? Der er stor forskel på de forskellige hunderacers behov og selvstændighed ­ herunder hvor ”nemt” det er at opdrage og træne de forskellige hunderacer.
  8. Er du villig til at bruge en formue på dyrelægeregninger, hvis det bliver nødvendigt? Nogle racer er mindre sunde end andre.
  9. Hvad skal du bruge hunden til? Jagt, selskab, hyrde­ og kvæg, gårdhund, slædehund mm.

Andet skridt: Tag testen!

Du har nu tænkt godt og grundigt over ovenstående, og er hermed klar til at tage testen!

Du er sikkert allerede blevet bombarderet med tests, der gør det lettere for dig at vurdere, hvilken hund, der matcher din personlighed. Nogle er mere udførlige end andre. Dansk Kennel Klub refererer til denne test, hvor du skal besvare 21 spørgsmål. Tag gerne testen flere gange, for at være sikker på, at prajet om den ideelle hunderace er nogenlunde realistisk. Husk at være helt ærlig over for dig selv.

Tredje skridt: Undersøg racerne

Nu har du taget testen, og der er dukket nogle forslag op på din skærm, der fortæller hvilke hunderacer, der er mest ideelle for dig. Men. De ser alle dejlige ud, så hvordan vælger du?

Gå ind på Dansk Kennel Klubs hjemmeside: www.dkk.dk og læs de omfattende raceportrætter af hver enkelt hunderace. Hunde er individer, og har derfor forskellige personligheder. Et raceportræt er derfor ikke en præcis indikation af, hvordan hunden kommer til at være. Nogle hunde afviger meget fra raceportrættet, men de fleste hunde deler en personlighed og et temperament, der stemmer nogenlunde overens med raceportrættet.

Tillykke og god jagt efter din nye bedste ven

Nu har du både taget en test og læst grundigt omkring de forskellige racer. Tilbage er der at finde en god opdrætter. Gå eksempel på opdagelse i Dansk Kennel Klub store udpluk af opdrættere og hvalpe.

Vi håber, at du er blevet en anelse klogere på, hvilken hund, der matcher din personlighed. Spred gerne budskabet og gør de heldige kommende hundeejere bedre rustet til det nye familiemedlem.

Tilbage er der kun at sige: En glad hund ER menneskets bedste ven!